Fogalomtár

Keresés a szójegyzékben.
Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
Adatok történetisége

Az adatok történetiség (életciklus) kezelése a SeaFleet rendszerben a változás dátuma (manuálisan megadott tetszőleges dátum) figyelembe vételével történik. A változás dátuma szerinti történetiségkezelés során az adatok ténylegesen megváltozott dátumát lehet megadni és a nyilvántartásba ezzel a dátummal tárolja le a rendszer. A változás dátuma lehet visszamenőleges is. A történetiség rekordokat külön táblában tároljuk. A tábla lekérdezhető, illetve ahol erre a funkciók futásakor szükség van mindig az adott időpontban érvényes adatot vesszük elő.

Ajánlat adás

Az ajánlatkérésre vagy az adhat ajánlatot, akitől az ajánlatot kérték, vagy csak az arra kijelölt személyek. Az ajánlatkérők az ajánlatot az ajánlatküldő űrlapján keresztül kapják meg. Az ajánlatadó állítja össze a teljes ajánlatot az ajánlati forma (generált template), illetve a kötelező tartalmi elemek figyelembe vételével. Az ajánlatot az ajánlatadó juttatja el az ajánlatkérőnek, az általa elvárt formában. Ha az ajánlatkérő szükségesnek tartja az egyeztetést, akkor módosítást kezdeményezhet. Az ajánlatadó ebben az esetben a kiválasztott paraméterek módosításával ajánlati variációkat készít és ezeket egymás mellé helyezi a formanyomtatványon. Minden ajánlat generált ajánlati azonosítóval tárolásra kerül. Az ajánlatkérő ezekből választja ki a számára legkedvezőbb ajánlatot és visszajelez az ajánlatadónak.

Akkumulátorról hajtott jármű (BEV)

Olyan elektromos hajtású gépjármű, amelynek egyedüli energiaforrásául – szemben a hibridmodellekkel és a „Range Extender” technológiával működő elektromos járművekkel – kizárólag akkumulátora szolgál (Battery Electric Vehicle; BEV). Az Audi e-tron például jellegzetes BEV-jármű.

Audatex

1994 óta nálunk is elérhető, amúgy közel 100 országban létező szolgáltatás, ami kiemelten a gk. javítások területén nyújt erőteljes támogatást a szervizek, biztosítók, kárszakértők... számára, az alkatrészigény, normaidők, ... meghatározásában.

Ha ez érdekli, nézze meg a JATO, Auto Data és az Eurotax címszavakat is.

AutoData

​A javításhoz és a diagnosztikai munkához támogatást adó, az autó szervizek által nagyon kedvelt szolgáltatás, ami egy ideje az Audatex kínálatának a részévé vált.

Ha ez érdekli, nézze meg az Audatex, a JATO és az Eurotax címszavakat is.

CanBus
CANbus alatt a mai gyakorlatban a járművekben használt, nagy megbízhatóságú – sok esetben redundáns – adatbusz technikával kommunikáló mikrokontrollerek hálózatát értjük. Jellemzői a multiplex kábelezés, az üzenet bázisú protokollok használata, gazda-számítógép jelenléte nélküli működéssel. A CAN rövidítés jelentése Control Area Network (felügyelt terület hálózata), eredete a 60-as évekre, a szerszámgépek és megmunkáló központok vezérléseinek digitalizálására nyúlik vissza.
 
Használata mára egyeduralkodóvá vált a közlekedési eszközök gyártásában ahol a vezérlési feladatok egyedi analóg kábelezéssel már nem oldhatóak meg, és kiemelt fontosságú a működés megbízhatósága.
 
A CANbus adatkommunikáció sebessége folyamatosan nő, az igények mind újabb – gyorsabb - protokolok, mind pedig egymással párhuzamosan működő hálózatok kialakítását hozzák a gyakorlatban. A modern – értsd: 2000-es évektől fejlesztett – járművek működése, szervize és javítása elképzelhetetlen a CAN diagnosztika nélkül, a járművek elektromos hálózatának utólagos átalakítása vagy kiegészítése is gyártói engedélyezéshez kötött folyamattá vált (pl. rádió beszerelése).

 

CanFMS

CAN-FMS (CANbus alapú Flotta Monitorozó Szolgáltatás) alatt az európai haszonjármű gyártmányok szerteágazó, különböző korú és fejlettségű belső adatkommunikációjának egy szűkített, egységes, SAE J1939 protokol szerinti formátumban való lekérdezését értjük. Adatismétlés ráta: 20ms és 10sec közé esik. A szűkített adatok a következőek:

 •          Keréken mért járműsebesség
 •          Tachográfra illesztett járműsebesség
 •          Kupplung kapcsoló (ki-be)
 •          Fék kapcsoló (ki-be)
 •          Sebességtartó automata (Tempomat, Cruise control, ki-be)
 •          PTO státusz (Mellékhajtómű, ki-be)
 •          Gázpedál állás (0-100%)
 •          „Total fuel used” (Összes elfogyasztott üzemanyag a jármű élettartama során)
 •          üzemanyag szint (0-100%)
 •          Motor fordulatszám
 •          Összes tengely nyomás (GVW, Kg)
 •          Teljes motor üzemóra (óra)
 •          VIN szám (jármű gyártási száma (ASCII)
 •          Tachográf állapot
 •          Kilométer futás pontos adata (Odometer, high resolution, Km)
 •          Szerviz távolság (Km)
 •          Motor hűtőfolyadék hőmérséklet
 •          Általános vészjelző (műszaki, sárga fény, piros fény)
 •          FMS szabvány szerinti szoftver verziója
Dokumentum csatolási lehetőség

A SeaFleet rendszer legtöbb funkciója lehetőséget biztosít arra, hogy a kezelő személy az eseményekhez (kár, szabálysértés, szerviz stb.), illetve a törzsadatokhoz (személy, partner, gépjármű stb.) tetszőleges számú elektronikus dokumentumot tudjon csatolni méretés kiterjesztés (doc, xls, jpg, pdf stb.) korlátozása nélkül. A csatolt dokumentum a SeaFleet adatbázisban kerül tárolásra, mely bármikor hozzáférhető, megtekinthető, listázható.

Dolgok Internete

IOT, azaz Internet of Things.
Interneten át egymáshoz kapcsolódó eszközök hálózata, ami lehetővé teszi, hogy „okos eszközök” (telefonok, tabletek, TV-k, de akár háztartási eszközök is) kommunikáljanak egymással. Pl. a mosógép akkor kezdjen mosni, amikor az áramszolgáltató napon belül legkedvezőbb tarifával szolgáltat. Ebben az esetben a megcélzott felhasználó a programba történő belépéskor értesül az esemény bekövetkezéséről.

E-call

Az e-call egy automatikus vészhívó szolgáltatás, mely súlyos baleset esetén – vagy a kocsiba épített e-call gomb megnyomására – hívást küld a 112-es segélyhívó telefonra, közli a hívás (baleset) helyszínének koordinátáit, és hang-kapcsolatot is létesít a központtal. A hívás-aktiválás a járműbe a gyártó által beépített ütközésérzékelő szenzorok feladata, a pozíció kordinátáit pedig az európai Galileo és EGNOS rendszer adja – az amerikai GPS rendszer adatai a pontosítást szolgálják.

Az európai e-call amerikai megfelelője a General Motors által kialakított OnStar szolgáltatás, orosz megfelelője az e-call rendszerrel – elvileg – teljesen kompatibilis ERA-GLONASS szolgáltatás.

Az e-call műszaki megvalósítása kötelező az Európai Unió tagországaiban értékesítésre kerülő járművek gyártói számára, oly módon, hogy 2018. március 31-től új típusengedély csak az e-call feltételek teljesülése esetén adható ki – korábban „típus-engedélyezett”, de újonnan gyártott és forgalomba lépő járműveknek továbbra sem kötelező tartalmazniuk az e-call szolgáltatás elemeit.

Bővebben: https://www.vezess.hu/magazin/2018/04/18/mi-az-az-e-call-es-miert-nincs-az-uj-kocsidban-ha-nincs/

E-parkolás

GPS alapú járműkövető rendszerhez kapcsolódó szolgáltatás, ami a parkolóba való beállást követően, emberi beavatkozás nélkül

 • felismeri a parkolási zónát
 • elindítja a parkolást
 • távozáskor leállítja a parkolást

Mindezt úgy, hogy a vezetőnek ezzel semmi dolga. A rendszer előnye -a kényelmi szempontokon túl- főleg abban van, hogy alkalmazásával nincs "elfelejtett" parkolás, illetve a leállítás is mindíg megtörténik, azaz elfelejthetjük a büntetést, és nem lesz több túlfizetést sem. Szóval nem csak kényelmes, de pénztárcabarát is.

Eurotax

A gépjármű informatikai piac vezető információ szolgáltatója. A gépjárművekről összegyűjtött, rögzített és feldolgozott adatok nyomtatott és digitális formában is elérhetők. Az összegyűjtött adatok, a piacelemzések és a matematikai modellek összekapcsolásával megbízható döntés-előkészítésre alkalmas információt szolgáltat (pl. használtautó piaci értéke).

Eurotax interfész

A SeaFleet rendszer az eurotax rendszerben a gépjármű típushoz összegyűjtött műszaki adatokat és felszereltségeket veszi át interfészen keresztül a saját adatbázisába. Ez kétféle módon történhet:

 • konkrét euratax kód megadásával, vagy
 • a gépjármű jellemző adatainak szűkítésével
  • gyártás ideje
  • járműkategória
  • márka
  • motortípus
  • modell sorozat
  • modell
Felelős használó

Az a dolgozó, aki átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírásával nevére vette és teljes felelősséget vállal a gépjárműre. A flottanyilvántartó rendszerben mindig csak a neve alatt futó gépjárművek adataiba kap betekintést.

Felhő

Internet kapcsolattal igénybe vehető adattároló szolgáltatás. A szolgáltatás nem egy dedikált hardvereszközön üzemel, hanem a szolgáltató eszközein, az üzemeltetés részleteit a felhasználótól elrejtve.

Flottakezelés a flottaszolgáltatók értelmezésében

A flottaszolgáltatást nyújtó cégek értelmezése szerint egy olyan szolgáltatási csomag, aminek része a járműfinanszírozás, (tartós bérlet) és valamilyen szinten az üzemeltetés is. A flottakezelés különböző szintű és tartalmú szolgáltatási csomagjainak közös jellemzője lehet, hogy a gépjárművekkel kapcsolatos üzemeltetési, adózási... tevékenységek jelentős része alól a bérbevevő (a szolgáltatást igénybevevő) mentesül.

Flottakezelés a flottát üzemeltetők értelmezésében

A saját, vagy bérelt flottát üzemeltető cégek számára a flottakezelés egy roppant széleskörű tevékenység, ami a finanszírozáson, napi technikai üzemeltetésen túl magába foglalja a járművekkel és vezetőikkel kapcsolatos összes nyilvántartási és adminisztratív feladatot. Ilyenek például a biztosítások, káresemények és szervizesemény kezelése, a kapcsolódó költségelemzések, vagy olyan részletkérdések is, mint a behajtási és parkolási engedélyek, bírságok, kulcsos autó kezelési feladatok, esetleg magánhasználati és adózási események adminisztrációja, és hosszan sorolhatnánk.

A Seafleet Corporate fenti igények esetén nyújt átfogó támogatást.

Formanyomtatvány

A formanyomtatvány lényege, hogy az információt rögzítve tartalmazza. Microsoft Word, vagy Excel segítségével megszerkesztjük a SeaFleet program által kezelni kívánt nyomtatványt (pl. szerződés, ajánlat, átadás – átvételi jkv. stb.). A flottanyilvántartásban kezelt, illetve adatbázisban tárolt adatok helyei üresen maradnak. A megszerkesztett dokumentumból template-et készítünk. A template a megszerkesztett dokumentum üresen hagyott (adatbázisból töltendő) helyeinek „TAG” kódokkal való megjelölése.

Fuvarlevél

A fuvarlevél a szállítást végző cégnek ad információkat a szállítandó áruról, illetve arról, hogy azt milyen körülmények között kell célba juttatnia. A szállítólevelet a küldeményfeladójának vagy a szállítócég alkalmazottjának kell kitöltenie, minden esetben a feladó által megadott adatok alapján. A fuvarlevél biztosítékként is szolgál, mert bizonyítja a fuvarozási szerződés megkötését és az árufeladótól történő átvételét. A fuvarlevelet mindkét félnek hitelesítenie kell. Fuvarlevél alkalmazása csak vasúti szállítás esetén kötelező, de a szállítmányozó cégek többsége más szállítóeszköz esetén is alkalmazza.

A fuvarlevél jellemzői

A fuvarlevél lehet előre gyártott formanyomtatvány, ami a kereskedelemben megvásárolható, vagy a cég által elkészített saját nyomtatvány. A fuvarlevélen szerepelnek a feladó és a szállítmányadatai, illetve a szállítás körülményei. A fuvarlevél tartalmazhat megjegyzést is, például arra nézve, hogy milyen módon kell átadni a csomagot. Minden esetben tartalmaz dátumot és a hitelesítés érdekében aláírást, illetve bélyegzőt. A fuvarlevélről igény szerint a szállítónak másolatot kell biztosítania a feladó számára.

forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu

Fuvarlevél - Menetlevél

„A díj ellenében közúti árutovábbítást végző tehergépjármű fuvarlevéllel, a díj ellenében személyszállítást végző autóbusz - közforgalmú menetrend szerinti személyszállítás kivételével - autóbusz-menetlevéllel vehet részt a forgalomban.”

261/2011. kormányrendelet 22. §(1)

forrás: https://net.jogtar.hu/

GDPR

General Data Protection Regulation (GDPR) ‒ Általános Adatvédelmi Rendelet
Az Európai Parlament és a Tanács által elfogadott, a természetes személyeknek a személyes adatok kezelése tekintetében történő védelméről és az ilyen adatok szabad áramlásáról, valamint a 95/46/EK rendelet hatályon kívül helyezéséről szóló 2016/679 rendelet.

GDPR-nak való megfelelés

A Seafleet-et ugyan legjobb tudásunk szerint felkészítettük, de ez sajnos, nem csak szoftver kérdés. Az üzemeltetőnek, adat kezelőnek ez ügyben temérdek dolga van.

A www.Sealog.hu weboldalon bőséges olvasnivalót talál minderről.

Geozóna

A „Geo-zone” vagy „Geo-fence” egy virtuális kerítéssel elhatárolt földrajzi terület. Leginkább a helyszín alapú szolgáltatások – például GPS-es járműkövetés – használják az elhatárolt zónába belépő-kilépő mozgásokat regisztrálva és riportolva. A zóna létrehozására több egyszerű technika áll rendelkezésre. Legjellemzőbbek: egy pont (helyszín) megadása koordinátákkal és a pont köré adott sugárral rajzolt kör területe, sokszög (poligon) rajzolásával létrehozott felület – például egy ország területe, egymásba kapcsolódó vonalak sorozata – például egy autópálya nyomvonala – a vonallánctól mindkét oldalon adott távolságon belül futó, az egyes vonalszakaszokkal párhuzamos kerítéssel. Több geo-zónából álló, úgynevezett „összetett geo-zóna” alkalmas a különféle geo-zónáink csoportosítására, például: EU tagországok geo-zónája, vagy kiskereskedelmi ügyfeleim boltjainak geo-zónája.

A geo-zónák használata a telematikában kritikus, biztonsági területek, munkaterületek, mozgási (közlekedési) folyosók kijelölése és kontrolja a fő feladatuk. A kontrol lényeges eleme a megbízható pozíciót szolgáltató hardver eszköz, mely hosszú időn át képes pontos adatokat küldeni minden applikációban, a gólya lábára csatolt jeladótól a járműflotta felügyeleten át a tengeri konténeres árukövetésig.

A drónok lakossági és üzleti elterjedésével a mozgás és követés igénye három dimenzióssá válik, ahol a geo-zóna kiegészül a magassági korlátok figyelésével és valós idejű kontroljával.

Gépjármű-használati nyilvántartás (útnyilvántartás)

A magánszemély a jövedelemszerző tevékenységéhez használt gépjármű költségelszámolásához útnyilvántartás vezetésére kötelezett. Erre a célra a menetlevél vezetése is megfelel, ha tartalmazza a továbbiakban részletezett adatokat.

Minden gépjármű esetében külön útnyilvántartást kell vezetni. Az útnyilvántartásban fel kell tüntetni a gépjármű típusát, forgalmi rendszámát, továbbá a fogyasztási normát. Az útnyilvántartásban fel kell tüntetni az év első és utolsó napján a kilométeróra állását, továbbá, ha a költségelszámoláshoz ez szükséges, akkor ezt az adatot havonta kell bejegyezni.

Az útnyilvántartásnak tartalmaznia kell

 • az utazás időpontját,
 • az utazás célját (honnan-hova történt az utazás),
 • a felkeresett üzleti partner(ek) megnevezését,
 • a közforgalmú útvonalon megtett kilométerek számát.

forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99500117.TV

GPS alapú telekocsizás

A telekocsizás egy új típusa a GPS alapú telekocsizás, ami a stoppolással összemérhetően rugalmas megoldás. A sofőr elindulás előtt megadja úticélját, majd induláskor bekapcsolja a GPS alkalmazást. A tárolt hely- és célpont adatok ismeretében az utas valós időben tud keresni a közelben tartózkodó, vele azonos úticéllal és üres férőhelyekkel rendelkező autósok közt.

Hibrid jármű

A Hibrid jármű (rövidítése HEV vagyis Hybrid Electric Vehicle), olyan hibridüzemű elektromos jármű jelölése, amelynek hajtásáról belsőégésű és elektromos motor kombinációja gondoskodik. Fajtái, típusai

 • Micro Hybrid: a széndioxid-kibocsátást a fékezési fázisok alatti energia-visszatáplálás (rekuperáció) és az automatikus motorleállítás és indítás rendszerei (Start-Stop System) mérsékelik
 • Mild Hybrid: a „Mild Hybrid" konstrukciókban az elektromos gép teljesítménynövelés útján támogatja a belsőégésű erőforrást
 • Full Hybrid: a teljes hibrid járművekben – mint például az Audi Q5 hybrid quattro – az elektromotor átmenetileg a hajtás teljes feladatát is átveheti
 • Plug in Hybrid: az elektromos hálózatról tölthető (Plug-in) hibridmodellekkel hosszabb távon is lehetséges a tisztán elektromos közlekedés. Akkumulátoruk közvetlenül a hálózati csatlakozóról tölthető
JATO

​Akik értékesítők, vagy a felszereltség tekintetében a részletekkel is tisztában akarnak lenni, itt találnak hasznos háttér adatokat.

Ha ez érdekli, nézze meg az Audatex, az Auto Data és az Eurotax címszavakat is.

Jogosultság kezelés

A jogosultságok kezelése az adatbázis szintjén az Oracle usereken keresztül valósul meg. A SeaFleet rendszerben a jogosultsági rendszer kialakításakor szerepköröket hozunk létre. A felhasználókat hozzárendeljük a szerepkörökhöz, akik ezután ennek függvényében érhetik el azalkalmazás egyes menüpontjait.

 • Adott szerepkörben felhasználónként leszűkülhet a látható adattartomány (pl. csak lekérdezés).
 • Egy felhasználó több szerepkörhöz is tartozhat.
Kapcsolattartó

Flottakezelő munkatárs, aki a gépjármű tulajdonosa, bérbeadója részéről tartja a kapcsolatot a rábízott gépjárművek felelős használóival.

Kulcsfelhasználó

A SeaFleet rendszer olyan kiemelt felhasználója, aki a teljes rendszerre rálát, jogosultsággal rendelkezik és minden a nyilvántartásban szereplő gépjárművet kezelni tud, bármely funkcióban.

Munkalap generálás

A program lehetőséget biztosít arra, hogy az elvégzendő feladatokról saját szerviz esetén munkalapot, külső szerviz esetén megrendelőt generál. A generált dokumentumok a felhasználó által összeállított docx (template) alapján történik.

Önvezető autó

​​Az önvezető autó (angolul autonomous car, driverless car, self-driving car, robotic car) olyan autó, amit emberi beavatkozás nélkül, digitális technológiák segítségével vezérelnek, ami képes közlekedni a közúti forgalomban. Érzékeli a környezetének részleteit, navigálja önmagát, így várhatóan kevesebb helyre van szüksége, ezért hatékonyabban hasznosítja a rendelkezésére álló útfelületet, elkerüli a közlekedési dugókat és csökkenti a balesetek valószínűségét.[2] Az önvezető autók autonóm biztonsági rendszereinek fontos tényezője a vezető nélküli vészmegállás mellett a vezető felügyelete alatti, de autonóm sávtartás is.

Több részletért kattintson ide​

Ősbetöltés

​Minden rendszer bevezetését megelőzi egy más módon történő működés, egy régebbi IT rendszerben, Excelben, "bárhogy". Adatokat tehát az új rendszer bevezetése előtt is kezelnek a cégek, és ezeket ritkán szeretnék a nulláról ismét berögzíteni. A Seafleet esetében is így van ez. Hogy a rendszer indítását megkönnyítsük, igény esetén un. ősfeltöltéssel támogatjuk az indulást, ha egy meghatározott formátumban az ügyfél biztosítja a gépjármű, a partner és a személy adatokat. 100 autó fölött már célszerű élni ezzel a lehetőséggel.

Pénzügyi lízing

A pénzügyi lízing olyan üzleti megállapodás, mely szerint a lízingbeadó megvásárolja a lízingbevevő által kiválasztott lízingtárgyat azért, hogy annak használatát a lízingbevevőnek díjfizetés ellenében átengedje.

A futamidő végén a lízingelt eszköz:

 • zárt végű pénzügyi lízing esetében az utolsó lízingdíj megfizetésével automatikusan a lízingbevevő tulajdonába kerül,
 • nyílt végű pénzügyi lízingnél pedig a lízingbevevőnek joga van kijelölni a leendő tulajdonost.

A pénzügyi lízing során a lízingtárgy végig a lízingbevevő könyveiben szerepel, azonban a tulajdonos a lízingbeadó.

Pool kezelő

A kulcsos (vezényelt, vezetői tartalék) használati jellegű gépjárművek felelős használója. Ezen gépjárművek felett korlátlan hatalommal rendelkezik (igényeket fogad és bírál, átadást – átvételt vezényel). A kulcsos autók kulcsfelhasználója.

Rendszerparaméter

A fejlesztők, vagy a rendszeradminisztrátorok által karbantartó felületen állítható, a program működését vezérlő, általában standard, ritkán változó, védett adatbázis táblában tárolt paraméter adatok.

Saefleet Corporate

A SeaFleet rendszer azon ága, mely a vállalati saját gépjárművek nyilvántartási és menedzselési információs igényeinek kiszolgálását végzi. A rendszer intelligenciája folyamatosan fejlődik, hiszen a vállalatok rendelkeznek olyan folyamatokkal, amelyek nélkülözhetetlenné teszik, hogy a vállalatok kifejezetten egyedi funkciókat fejlesztessenek saját igényeik szerint. A SeaFleet rendszerbe mindazon folyamatok integrálhatóak, amelyek egy vállalat üzletmenetében előfordulhatnak.

Seafleet árképzés

A SeaFleet csomag árképzése egyrészt a használni kívánt funkcionalitás, másrész a kezelni kívánt autók darabszáma alapján történik. Hozzávetőleges –tájékoztató jellegű- árakat a Seafleet web oldalon bárki képezhet a havi bérleti konstrukcióra, csupán ki kell válassza a számára szükséges modulokat (igazából a szükségteleneket lehet „kivenni”). Ezt követően meg kell adni a kezelni kívánt gépjármű darabszámot (szintén csomag választással). A legkisebb csomag 1-20 közti gépjármű kezelésére ad módot.

Seafleet Cardealer

A SeaFleet rendszer azon ága, mely a gépjármű forgalmazók egyedi, speciális igényeivel egészíti ki a flottanyilvántartó és menedzselő rendszert. Ezek az igények elsősorban a tevékenységükből (tartós bérlet, lízing) fakadnak (pl. ajánlat készítés, megrendelő, szerződésgenerálás, pénzügyi teljesítés stb.)

SeaFleet felhasználó

A SeaFleet flottanyilvántartó rendszer használatára jogosult személy, saját felhasználó névvel és jelszóval.

Szerepkör

A felhasználóhoz rendelt jogosultságok rendszere. A szerepkör határozza meg a használható funkciók halmazát. Egy felhasználó több szerepkörhöz is tartozhat.

Szervezet

A vállalaton belül kialakított szervezeti hierarchia (névvel, szervezeti és felettes szervezeti vezetővel).

Szervezeti rögzítő

Az a személy, aki az azonos szervezeti besorolásba tartozó dolgozók meghatározott feladatait elláthatja (menetlevelet rögzíthet kulcsos autót igényelhet, egyéb engedélyeket intézhet a szervezet tagjai számára).

Szlip

A szlip a tankolás során, a benzinkút kasszájánál kapott bizonylat, amely tartalmazza a gépjármű rendszámát, a tankolás helyét, időpontját, a pillanatnyi km óra állást (mely a kasszánál bediktálandó) és a tankolt üzemanyag mennyiségét, árát. A szlip a benzinkúton igénybevett egyéb szolgáltatásokat is tartalmazhat (gépkocsi mostatás, olaj és egyéb tartozék vásárlás).

A Seafleet rendszer a szlipek elektronikus változatának automatizált betöltésével teszi könnyebbé és –ezen a téren- hibamentessé az üzemeltető napi munkáját.

Tag

Egy beírt kifejezés, amely speciálisan megjelölt karakterek (#) között szerepel (hashtag). A speciális jelek teszik lehetővé a program számára a kifejezés megfejtését. Ez lehet egy adatbázis elem (pl. ##RENDSZAM##), vagy pl. matematikai kifejezés (képlet) (pl. ##TERVEZETTFUTAS##, mely mögött a programban a futamidő * futásteljesítmény szorzat áll) is.

Tartós bérlet

A bérbevevőnek vagy rövidebb ideig van szüksége az eszközre, mint annak hasznos élettartama, vagy úgy szeretne termelőeszközhöz jutni, hogy nem szeretné, ha a bérlet tárgya az õ könyveiben lenne kimutatva. Gyakorlatilag tehát egy mérlegen kívüli finanszírozásról van szó, melynek segítségével a bérbevevő cég sokkal kedvezőbb mérleg adatokat és pénzügyi mutatókat tud felmutatni. Az eszköz használatából eredő haszon, a segítségével előállított termék, vagy szolgáltatás eladásából származó árbevétel viszont növeli a cég nyereségét.

Tehergépjármű menetlevél (szigorú számadású bizonylat)

A tehergépjárművek számára kötelező a menetlevél használata. A menetlevél a szállítás folyamatával és körülményeivel kapcsolatos minden lényeges információt tartalmaz. A menetlevél kiállítása a küldeményfeladójának, míg kezelése a szállító feladata. A szállítólevél meglétét és annak tartalmát a hatóságok ellenőrzik.

A tehergépjármű menetlevél jellemzői

A szállítólevél pontos információkat tartalmaz a járműről, a rakományról és az üzembentartóról. Szerepel benne a jármű rendszáma, teherbírása, az üzembentartó és a szállító neve. A rakomány szempontjából meg kell határoznia, hogy mit és milyen tételben szállít, illetve azt, hogy mi az úti cél. A rakománnyal megtett kilométerek számát is rögzíteni kell.

A menetlevél adattartama:

 • a gépkocsivezető(k) neve(i), azonosító száma,
 • a gépkocsi és pótkocsi forgalmi rendszáma, típusa(i),
 • a szállított áru, anyag, megnevezése, tömege,
 • teljesítés adatai, km óra állása, megállások helyei, az üres és rakott km-ek száma, az érkezés és indulás ideje,
 • nyilatkozatok és aláírások a gépkocsi átvételről, a menetlevél vezetés hitelességéről,
 • forgalmi, kereskedelmi rendelkezések,
 • egyéb, teljesítéssel kapcsolatos megjegyzések.

forrás: http://tudasbazis.sulinet.hu, https://adozona.hu/

Telekocsi

telekocsi (angolul Carpooling) egy autónak a vezető és egy vagy több utas általi közös használatát jelenti, általában ingázásra használják. A közös gépjárműhasználatra vonatkozó intézkedések és rendszerek különböző mértékben formalizáltak és szabályozottak.

A Seafleetben ez a funkció amolyan gyűjtőjárat formályában működik, és a munkahelyre való bejutást, és az onnét való hazautazást szolgálja.

Template

Mintasablon. A template egy olyan minta, amely üzenetek formai és tartalmi alakját határozza meg.

ToDo lista

Általános értelmezésben emlékeztető jellegű feladatlista.

A Seafleet esetében a belépett felhasználó a nyitóképernyőn feladatlistát kap a rendszerparaméterben megadott nappal a gépjármű események bekövetkezte előtt (pl. műszaki vizsga lejárat, kötelező szerviz esemény, autópálya matrica lejárat, stb.) A lejárt és nem intézett, vagy nem rögzített események a feladatlistán pirossal jelennek meg.

A feladatlista „riasztás jellegű” elemeiről automatizált SMS és/vagy email küldése is lehetséges

Törzskönyv

A törzskönyv a gépjármű tulajdonjogát igazoló okirat. Egy gépjárműhöz egy időben csak egy érvényes törzskönyv tartozhat. A törzskönyvet a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala állítja ki.

Üzemanyagcellás jármű

Az üzemanyagcellában oxigén és hidrogén szabályozott kémiai reakciója megy végbe, amely során víz jön létre, illetve hőfejlődés mellett elektromos energia képződik. Utóbbi elektromos gépek hajtására használható fel. Az üzemanyagcellás gépjárművek a belsőégésű motoroknál jóval magasabb hatásfokkal üzemeltethetők, s vízgőzön kívül semmiféle más anyagot nem bocsátanak a légkörbe. E technika sorozatgyártásbeli alkalmazását azonban jelenleg több probléma is gátolja, ilyen például a hidrogénellátás infrastruktúrájának fejletlensége, az üzemanyagcellás technikák egyelőre nem kielégítő élettartama, illetve a még nem piacképes árszint.

Vezényelt gépjármű

A dolgozók közös használatú gépjárműve, melyet igénybejelentés és jóváhagyás után átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírásával vehető igénybe (munkavégzés, magánhasználat) a megadott időintervallumban.

Vezetői tartalék

A vezetők részére fenntartott közös használatú gépjármű, amely igénybejelentés után átadás-átvételi jkv. aláírásával vehető igénybe a megadott időintervallumban.

Visszaélés- és csalásfelderítés

​A Sefleet esetében olyan anomáliák feltárása (kimutatása), amik mögött lehetnek hibás adatok, tévedések, trükközések, rossz esetben csalások. Hogy ezek közül az adott eset hová tartozik, annak az eldöntése a flottamenedzser, a belső ellenőr, vagy akár a tulajdonos dolga. Azt ugye a szoftver nem tudhatja, hogy az adott autón az idei harmadik generátor csere mögött típushiba, a szerviz pancsersége, vagy trükközése, vagy a felelős használó és a szerelő régi, tartós és igen gyümölcsöző barátsága húzódik meg. Mi csak riasztunk, hogy a dolog nem életszerű. Riasztási ok pedig nagyon sok lehet.