Geozóna

Keresés a szójegyzékben.
Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
Geozóna

A „Geo-zone” vagy „Geo-fence” egy virtuális kerítéssel elhatárolt földrajzi terület. Leginkább a helyszín alapú szolgáltatások – például GPS-es járműkövetés – használják az elhatárolt zónába belépő-kilépő mozgásokat regisztrálva és riportolva. A zóna létrehozására több egyszerű technika áll rendelkezésre. Legjellemzőbbek: egy pont (helyszín) megadása koordinátákkal és a pont köré adott sugárral rajzolt kör területe sokszög (poligon) rajzolásával létrehozott felület – például egy ország területe egymásba kapcsolódó vonalak sorozata – például egy autópálya nyomvonala – a vonallánctól mindkét oldalon adott távolságon belül futó az egyes vonalszakaszokkal párhuzamos kerítéssel. Több geo-zónából álló úgynevezett „összetett geo-zóna” alkalmas a különféle geo-zónáink csoportosítására például: EU tagországok geo-zónája vagy kiskereskedelmi ügyfeleim boltjainak geo-zónája.

A geo-zónák használata a telematikában kritikus biztonsági területek munkaterületek mozgási (közlekedési) folyosók kijelölése és kontrolja a fő feladatuk. A kontrol lényeges eleme a megbízható pozíciót szolgáltató hardver eszköz mely hosszú időn át képes pontos adatokat küldeni minden applikációban a gólya lábára csatolt jeladótól a járműflotta felügyeleten át a tengeri konténeres árukövetésig.

A drónok lakossági és üzleti elterjedésével a mozgás és követés igénye három dimenzióssá válik ahol a geo-zóna kiegészül a magassági korlátok figyelésével és valós idejű kontroljával.