fbpx

Jön az új rendszám! - Ezeket érdemes tudni

Július 1-től változnak a járműrendszámok, a már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni - emlékeztet Magyarország Kormánya a Facebookon.

MAGYARORSZÁG KORMÁNYA A FACEBOOKON JELEZTE, HOGY JÚLIUS 1-TŐL VÁLTOZNAK A JÁRMŰRENDSZÁMOK, A MÁR FORGALOMBAN LÉVŐ HATÓSÁGI JELZÉSEKET NEM KELL ÚJ TÁBLÁKRA CSERÉLNI.

AZ ÚJ FORMÁTUMÚ RENDSZÁMOK A LATIN ÁBÉCÉ SZERINTI KÉT MAGÁNHANGZÓBÓL VAGY KÉT MÁSSALHANGZÓBÓL, MAJD ÚJABB KÉT BETŰJELBŐL ÉS HÁROM SZÁMJEGYBŐL ÁLLNAK.

A táblákon az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag és a fehér H jelzés mellett Magyarország címere is feltűnik.

A jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutott volna, ezért hosszabbodnak meg egy betűvel a hazai rendszámok. A már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell új táblákra cserélni, azok a továbbiakban is használhatók. A hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket.

A hosszabb formátum bevezetésével egyidejűleg egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák. Az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett, szintén felmenő rendszerben, egységesen „I” betűjelűeket adnak ki júliustól. A jogszabályi környezet változásával például a mezőgazdasági erőgépek vagy a gyártók, fejlesztők tesztelési célú járművei esetében 2500 forintos illetékfizetési kötelezettség keletkezik.

A hatósági jelzések kiadásának tizenhárom éve változatlan költségei júliustól sem emelkednek. Hogyha valaki csak egy darab rendszámtáblát vásárolna, mert mondjuk elveszett, vagy megrongálódott a régi, az 5500 forintba kerül. A különleges rendszámtáblák párjáért 15000 forintot, míg darabjáért 8500 forintot kell fizetni. Magyarországon lehetőség van egyénileg meghatározott és egyedileg előállított rendszámtábla vásárlására is, amelynek ára jelenleg 435 ezer forint. A költségek szinten tartása érdekében e járműköröknél ugyanennyivel csökkennek az ideiglenes rendszámok és kapcsolódó engedélyek díjai.

ÖSSZESSÉGÉBEN TEHÁT AZ ÚJ FORMÁTUMÚ RENDSZÁMOK EGYETLEN ESETBEN SEM NÖVELIK A TULAJDONOSOK, ÜZEMELTETŐK KIADÁSAIT.

A taxik a jövőben „TX”, a Magyar Honvédség járművei „HA”, a rendőrség járművei „RA”, az Országos Mentőszolgálat járművei „MA”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei „NA”, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig „BA” betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek

- írja Vitézy Dávid közlekedési államtitkár a Facebookon.

 

A Seafleet gépjármű flottakezelő program automatikusan kezeli a megváltozott karakterszámokat, így az új formátumú rendszámtáblák nyilvántartásba vétele az eddig megszokott gördülékeny módon tud a jövőben is megvalósulni.

 

(Forrás: Portfolio)