CanBus

Keresés a szójegyzékben.
Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
CanBus
CANbus alatt a mai gyakorlatban a járművekben használt nagy megbízhatóságú – sok esetben redundáns – adatbusz technikával kommunikáló mikrokontrollerek hálózatát értjük. Jellemzői a multiplex kábelezés az üzenet bázisú protokollok használata gazda-számítógép jelenléte nélküli működéssel. A CAN rövidítés jelentése Control Area Network (felügyelt terület hálózata) eredete a 60-as évekre a szerszámgépek és megmunkáló központok vezérléseinek digitalizálására nyúlik vissza.
 
Használata mára egyeduralkodóvá vált a közlekedési eszközök gyártásában ahol a vezérlési feladatok egyedi analóg kábelezéssel már nem oldhatóak meg és kiemelt fontosságú a működés megbízhatósága.
 
A CANbus adatkommunikáció sebessége folyamatosan nő az igények mind újabb – gyorsabb - protokolok mind pedig egymással párhuzamosan működő hálózatok kialakítását hozzák a gyakorlatban. A modern – értsd: 2000-es évektől fejlesztett – járművek működése szervize és javítása elképzelhetetlen a CAN diagnosztika nélkül a járművek elektromos hálózatának utólagos átalakítása vagy kiegészítése is gyártói engedélyezéshez kötött folyamattá vált (pl. rádió beszerelése).