DOT szám

Keresés a szójegyzékben.
Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
DOT szám

A gumiabroncsok oldalára vulkanizált jelölés, például: DOT U2 LL LMLR5107

Jelentése:
DOT: Az abroncs megfelel az USA Közlekedési Minisztériuma előírásainak
LL: Gyártó üzem kódja 
LM: méret kód
LR: opcionális kód 
5107: Gyártás hete és éve

 

DOT szám utolsó 4 karaktere árulja el a gyártás időpontját. Ebből az első kettő a gyártási év adott hetét, a második kettő a gyártási évet jelöli.

A gumiabroncs hasznos tulajdonságait éveken keresztül, változatlan formában és minőségben képes megőrizni! Az öregedést különböző kémiai és fizikai folyamatok váltják ki. Annak érdekében, hogy ezekkel szemben megvédjék a termékeket, a gyártás során olyan speciális adalékanyagokat vegyítenek a gumikeverékbe, amelyek meggátolják az oxigénnel és ózonnal történő, az abroncs teljesítményét csökkentő kémiai reakciókat. Ezeknek az adalékoknak köszönhető, hogy a szakszerűen tárolt abroncs akár több évig sem veszít felhasználhatóságából, képességei pedig megegyeznek a gyárból frissen kikerült társaiéval.

A gumiipari szakemberek egyetértenek abban, hogy az abroncsok élettartama 10 év. Ugyanakkor nagyon lényeges, hogy az előírt körülmények között tárolt, és még fel nem szerelt gumiabroncsok 5 éven keresztül teljes mértékben megőrzik azokat a tulajdonságaikat, amelyek a gyártás időpontjában is fennálltak. Egy nem használt, 5 éves gumiabroncs felszerelése és értékesítése semminemű műszaki veszéllyel nem jár.

Lényeges azonban megkülönböztetni az új és a frissen gyártott kategóriát. Utóbbival azokat az abroncsokat jelölik, amelyeknél a gyártástól számítva legfeljebb 3 év telt el. A maximum három éve gyártott abroncs a „frissen gyártott”, míg a 3-5 éve gyártottnál használható az „új” megnevezés.
Egy jó állapotú 6 éves abroncs is értékesíthető, azzal a megjegyzéssel, hogy még 4 évig javasoljuk használni.

(A háromjegyű DOT szám azt jelenti, hogy a gumiabroncsot az 1980-as években gyártották. Az első két szám jelöli a gyártás hetét, a harmadik szám a gyártás éve, pl: 198x.
Amennyiben a három számjegy után egy nyíl is található, az azt jelenti, hogy a gumiabroncsot az 1990-es években gyártották. Pl: 199x.
A négyjegyű DOT szám az ezredforduló (2000) után került bevezetésre.)