E-call

Keresés a szójegyzékben.
Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
E-call

Az e-call egy automatikus vészhívó szolgáltatás mely súlyos baleset esetén – vagy a kocsiba épített e-call gomb megnyomására – hívást küld a 112-es segélyhívó telefonra közli a hívás (baleset) helyszínének koordinátáit és hang-kapcsolatot is létesít a központtal. A hívás-aktiválás a járműbe a gyártó által beépített ütközésérzékelő szenzorok feladata a pozíció kordinátáit pedig az európai Galileo és EGNOS rendszer adja – az amerikai GPS rendszer adatai a pontosítást szolgálják.

Az európai e-call amerikai megfelelője a General Motors által kialakított OnStar szolgáltatás orosz megfelelője az e-call rendszerrel – elvileg – teljesen kompatibilis ERA-GLONASS szolgáltatás.

Az e-call műszaki megvalósítása kötelező az Európai Unió tagországaiban értékesítésre kerülő járművek gyártói számára oly módon hogy 2018. március 31-től új típusengedély csak az e-call feltételek teljesülése esetén adható ki – korábban „típus-engedélyezett” de újonnan gyártott és forgalomba lépő járműveknek továbbra sem kötelező tartalmazniuk az e-call szolgáltatás elemeit.

Bővebben: https://www.vezess.hu/magazin/2018/04/18/mi-az-az-e-call-es-miert-nincs-az-uj-kocsidban-ha-nincs/