fbpx

Galileo

Keresés a szójegyzékben.
Ezzel kezdődjön Tartalmazza Pontos kifejezésHasonló kifejezés
Kifejezés Meghatározás
Galileo

Az Európai Unió és az Európai Űrügynökség által működtetett navigációs és helyzet meghatározó rendszer mely az amerikai GPS európai megfelelője. A rendszer célja hogy az európai országok számára olyan nagy pontosságú helyzet meghatározó rendszert biztosítson mely független az amerikai GPS és az orosz GLONASS rendszerektől hogy a kereskedelmi használatot háborús konfliktus esetén se függeszthessék fel. A rendszer 2016. december 15-én kezdte meg működését 18 műholddal és teljes kiépítettsége 2020-ra várható.

A Galileo a műholdas navigációs rendszereknél megszokott elven alapul: a műholdak egy rendkívül pontos időjelet biztosítanak a vevőkészülékek számára (1 milliárdod másodperc pontossággal). Ez nagyjából 1 méteres pontosságú földrajzi helyzet meghatározást tesz lehetővé. Ennek eléréséhez minimálisan négy műhold láthatósága szükséges. A rendszer teljes kiépítéséig ez nem lesz 24 órán keresztül folyamatosan elérhető de a pontosság „romlása” az átlagfelhasználó számára nem érzékelhető.

A műholdak a pontos idő biztosításához a földi atomóra-hálózathoz szinkronizált saját atomórájukat használják. A Galileo magyar nyelvű weboldala: https://web.archive.org/web/20110201145900/http://galileo.khem.gov.hu/