Új generációs technológiák a Fordtól

A Ford Motor Company egy sor új generációs rendszert mutat be, amelyekkel még egyszerűbb a parkolás, biztosabban elkerülhetők az ütközések, érzékelhetők az útakadályok, és kizárható, hogy a vezető véletlenül a szembejövő sávba kormányozza autóját.

Az USA piacán a Ford több márkájában érhető el az adaptív sebességtartó automatika, az ütközésre figyelmeztető rendszer, a sávtartó asszisztenssel kiegészített sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, a hátsó keresztirányú forgalomfigyelő, a vezetőfigyelő rendszer, az adaptív fényszóró, a holttérfigyelő és a fejlett parkolóasszisztens, mint bármely más, teljes modellpalettát kínáló gyártónál. 

A fékfunkcióval kiegészített hátsó keresztirányú forgalomfigyelő célja, hogy csökkentse a parkolással járó stresszt; a rendszer érzékeli az autó mögött elhaladó embereket és járműveket, és erre figyelmezteti a vezetőt, sőt automatikusan fékez is, ha az autós nem reagál. A tolatókamera opcióként széles látószöggel jeleníti meg az autó központi kijelzőjén a jármű mögötti terület képét. A továbbfejlesztett parkolóasszisztens egyetlen gombnyomásra elvégzi a járdaszegéllyel párhuzamos vagy merőleges parkolást.

A Ford Európa aacheni Kutatási és Innovációs Központjában több más berendezés is fejlesztés alatt áll – többek között olyan rendszerek, amelyek nagy sebesség mellett is képesek kikerülő manőverrel megelőzni egy ütközést, illetve olyanok, amelyek figyelmeztetik a vezetőt, ha véletlenül a szembejövő sávba kormányozná autóját. Ezek az új technológiák várhatóan két éven belül megjelennek a Ford járműveiben, annak köszönhetően, hogy a vállalat elkötelezte magát a vezetősegítő eszközök kutatására szánt befektetések megháromszorozására.

Forrás: magyarkozelekedes.hu