Energiaaudit a szállításban

Az energiahatékonysággal minden területen foglalkoznunk kell, az energia hatékony felhasználása nem csak a fűtés/hűtés során fontos például, hogy milyen (A++ os) hűtőgépet, vagy mosógépet vásároljunk. A termelésben, szállításban ugyanúgy figyelnünk kell az energiafelhasználás csökkentésére.

A témával külön szabvány is foglalkozik: MSZ EN 16247-4 szabvány az EN 16247-4:2011 európai szabvány keretében a Szállítás önálló fejezetbe került.

A nagyvállalatok már találkoztak Energiahatékonysági törvény kapcsán is ezzel a feladattal: 2015. évi LVII. törvény - az energiahatékonyságról (Ehat. tv.).

Ennek a kötelező energetikai elemző tevékenységek a célja; segíteni a vizsgált szervezetet az energiahatékonyságot javító lehetőségek azonosításában. Az energiaaudit, vagy az EIR az összes telephelyre kiterjedő energiagazdálkodási/irányítási rendszer része. Az energiafelhasználás átvilágítását az Ehat tv. épület, folyamat és szállítás részterületre írja elő kötelezően. Ebből csak az hagyható el, amelyik önmagában nem éri el az összes energiafogyasztás 10%-át.

 

Az MSZ EN16247-4 szállítási audit szabvány részletesen kifejti, hogy az energiaauditok szállítás részterületre vonatkozó részében, mit kell figyelembe, illetve számításba venni. A szabványban leírt eljárások különböző szállítási módokra (közúti, vasúti, vízi és légi), különböző távolságokra (helyi és hosszú távú) és szállítmányra (alapvetően áruk és utasok) vonatkoznak.

Ez az európai szabvány a szállítási ágazat jellemző követelményeit, módszertanát és átadandó anyagait határozza meg, valamint a dokumentum minden olyan helyzetet is tárgyal, amikor helyváltoztatás történik, a kezelőtől függetlenül (állami vagy magáncég, és hogy a kezelő kizárólagosan megbízottja a szállítmánynak vagy sem).

A cél egyértelműen az energiaoptimalizálás, energiafelhasználás csökkentése a szállítmányozásban.

 

A szabvány előír adatgyűjtést, elemzést és energiateljesítmény jelzőszámok használatát is. Ezeket az adatokat az energia-auditornak fel kell használnia a múlt, illetve jelen állapot feltárásakor és lehetőségeket kell feltüntetnie a jövőbeni fejlesztésekre, változtatásokra. Ezeknek magukban kell foglalnia a tervezést, útvonalakat, menetrendeket, járműveket (flotta szerkezet, kapacitás karbantartás…), emberi erőforrások (vezetéstechnika…).

A szállítási részterület szabványban előírt energetikai auditjához, vagy a szakreferensi jelentésekhez szükséges adatok, kimutatások utólag vagy nem reprodukálhatók, vagy extrém humánerőforrás ráfordítást igényelnek. Folyamatos és megfelelően pozícionált adatgyűjtés nélkül a szabványban előírt részletességű energiahatékonysági elemzéshez szükséges adatszolgáltatás, szinte lehetetlen.

A vizsgálat és adatgyűjtés a szabvány szerint nem befolyásolhatja a vizsgált cég működését, ezzel ellentétben csak az adatszolgáltatás minden szállítmányozáshoz kapcsolódó társterületnek rendkívüli erőfeszítést extra munkát jelent.

Energiaaudittal foglalkozó cégekkel ismerősökkel beszélgetve azt hallom több irányból, hogy az adminisztrációs feladatot jó lenne valamilyen megoldással csökkenteni.

Jó hírem van! mivel van rá olyan megoldásunk, ami segíti a fenti jelentésekhez az adatszolgáltatást elkészíteni/előkészíteni.

Ha ilyen irányú feladatba ütköztök, keressetek bennünket bátran!

 

Varga Szabolcs