fbpx

Büntetés vár a nagyon zajos autókkal közlekedőkre Franciaországban

 

Az új forgalomfelügyeleti technikai eszközt egy vízi állatról nevezték el.

2021 novemberétől már nemcsak a járművek sebességét, hanem az általuk kibocsátott zajt is mérik Franciaországban. Az új forgalomfelügyeleti technikai eszköz (nevezzük zajradarnak) a Méduse (medúza) nevet viseli, melyet nyolc városban tesztelnek, köztük lesz az ország fővárosa, Párizs is.

A Méduse másodpercenként több alkalommal méri az elhaladó járművek által kibocsátott zaj értékét. Ezek a különleges zajradarok a forgalomirányító kamerák és a hangérzékelő mikrofonok segítségével be tudják háromszögelni a zaj forrását, amelyről a rendőrségi térfigyelő kamerák gyorsan fotót készíthetnek. Amennyiben sikeresnek ítélik a tesztüzemet, a zajmérő készülékeket nagy felbontású, 360 fokos látóterű kamerákkal egészítik ki, amelyek a forgalmi rendszám alapján azonosítják a járműveket.

„Semmi bajunk nincs a Ferrarikkal vagy a Harley-Davidsonokkal, azokkal az emberekkel van gondunk, akik ezeket a járműveket bömböltetik. Sokan szeretik demonstrálni ezeknek a vasaknak az erejét, ami nagy zajjal jár, ez pedig zavarja a lakosokat” – nyilatkozta egy tisztviselő a zajradar bevezetése kapcsán.

A francia hatóságok közlése szerint a kísérleti fázisban nem a szankcionálás a cél, de a későbbiekben a túl zajos járművel közlekedőkkel (ill. a járművek tulajdonosaival, üzemben tartóival) szemben automatikusan eljárás indul, mely alapesetben pénzbírság kiszabásával jár.

Forrás: alapjarat.hu