fbpx

A pánikvásárlások miatt hirtelen hiánycikk lett az üzemanyag a briteknél

 

A közlekedési miniszter nyugalomra szólított fel.

A pánikvásárlók miatt több benzinkút is kifogyott az üzemanyagból Nagy-Britanniában. Az autósok az országos kamionsofőr hiány miatti ellátási zavarok közepette rohanták meg a töltőállomásokat.

A BP néhány órája azt közölte, hogy brit benzinkútjainak közel egyharmada kifogyott a két fő üzemanyagfajtából.

„Az elmúlt napokban tapasztalt intenzív kereslet miatt becsléseink szerint a hálózatunkban található telephelyek mintegy 30 százalékán jelenleg nincs a fő üzemanyagfajták egyikéből sem” – olvasható a Nagy-Britanniában 1200 telephelyet üzemeltető cég közleményében.

A benzinkutaknál az elmúlt három napban kígyózó járműsorok alakultak ki, mivel az autósok – némelyikük órákig – vártak arra, hogy üzemanyagot tankolhassanak, miután az olajcégek arról számoltak be, hogy a Brexit miatt kialakult munkaerőhiány (ami a fuvarozó ágazatot is érinti) szállítási problémákat okoz.

A benzinkereskedők szövetsége, amely közel 5500 független töltőállomást képvisel azt mondta, hogy tagjainak mintegy kétharmada jelentette, hogy elfogyott az üzemanyag, a többi pedig „részben kiszáradt és hamarosan kifogy”. Brian Madderson, a szövetség elnöke szerint a hiány „pánikszerű vásárlások eredménye".

A benzinkutak környékén az indulatok is elszabadultak, az egyik londoni benzinkúthoz rendőröket hívtak, miután dulakodás tört ki. A rendőrség tájékoztatása szerint egy férfit letartóztattak testi sértés gyanújával. A Telex több olvasója is jelezte, hogy országszerte hatalmas a tülekedés a benzinkutaknál.

„A lakóhelyem mellett is van egy kút és láttam, hogy kiírták, hogy maximum 40 fontért lehet üzemanyagot venni, ez ólommentes benzinből nagyjából 30 liter. Ma reggelre teljesen elfogyott az üzemanyag és lezárták a kutakat. Hét éve élek itt, de én ilyet még nem láttam” – írta az egyik kint élő honfitársunk.

Grant Shapps közlekedési miniszter korábban nyugalomra szólította fel a briteket, mondván, hogy a hiányt pusztán a pánikszerű vásárlás okozta, és hogy a helyzet végül magától megoldódik, mivel az üzemanyagot nem lehet raktározni. A politikus ezenkívül azt is bejelentette, hogy ötezer külföldi kamionsofőr kaphat soron kívül átmeneti nagy-britanniai munkavállalási engedélyt, mindenekelőtt üzemanyag- és élelmiszerszállító teherautók vezetésére.

Forrás: alapjarat.hu