fbpx

Hatósági vizsgálat indult a tankoláskor leolvasott forgalmik miatt

Vizsgálatot indított a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatóság (NAIH) a tankoláskor beolvasott forgalmik miatt. A NAIH elnöke az adatkezelés jogszerűségének, valamint a nagy számú érintett személyes adatainak védelme érdekében kezdeményezte az ügy kivizsgálását.

Többen fordultak a Nemzeti Adatvédelmi és Információs Hatósághoz (NAIH), mert a hatósági áron rögzített tankolás esetén több benzinkút is elkezdte beszkennelni a gépjárművek engedélyén lévő vonalkódot – írta az Index.

 hatóság azt írta, hogy a hozzájuk érkező beadványok szerint egy üzemanyag-szolgáltató a töltőállomásain az üzemanyag hatósági áron történő értékesítéséhez leolvasta a gépjármű forgalmi engedélyén szereplő vonalkódot, és rögzítette a rendszerében. Emellett a tankolni vágyók számára nem állt rendelkezésre tájékoztató a töltőállomásokon, és a munkatársaik sem tudtak érdemi tájékoztatást adni.

Kiemelik: a hatósági árat rögzítő kormányrendelet szerint a benzinkút üzemeltetője vagy annak képviselője jogosult ellenőrizni a gépjármű forgalmi engedélyének segítségével legalább a töltött gépjármű rendszámát, gyártmányát, típusát, színét és üzembentartóját annak érdekében, hogy tőle elvárható gondossággal meggyőződjön a töltött gépjármű hatósági áron való töltésének jogszerűségéről.

Továbbá arra is jogosultak, hogy a hatósági áron való tankoláskor leolvassák a forgalmi engedélyen lévő vonalkódot, valamint feljegyezzék a jármű rendszámát, és visszakereshető módon tárolják számítógépes rendszerükben. A NAIH elnöke azt írta, a megszerzett adatokat adóügyi ellenőrzés céljából a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak továbbítják, ugyanis ők ellenőrzik a kutakat a jogszabály betartásáról.

Ugyan a forgalmi engedélyek beolvasása a hatóság szerint nem jogsértő, az már nem mindegy, hogyan tárolják a megszerzett adatokat, mivel a benzinkutakra is vonatkoznak a GDPR-szabályok. Ezekről pedig kötelesek az autósok számára megfelelő tájékoztatást nyújtani. Azonban a tájékoztatás a NAIH szerint a töltőállomás kútjainál, továbbá az adatkezelő honlapján közzétéve vagy más igazolható módon is megtörténhet.

A hivatalos szerv a benzinkutak adatkezelésével és a tájékoztatás nyújtásával kapcsolatban nem foglalt egyértelműen állást, de Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke hivatalból vizsgálatot indított “[…] az adatkezelés jogszerűségének, valamint a nagyszámú érintett személyes adatainak védelme érdekében”.

Forrás: vezess.hu