fbpx

Óriásit ugrott a hazai járműipari termelés

Augusztusban az ipari termelés volumene 14,4 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 9,3 százalékkal nőtt, mert idén augusztusban kettővel több munkanap volt, mint tavaly. A júliusinál 0,1 százalékkal nagyobb volt a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás augusztusban - erősítette meg második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az ipari termelés a márciusi és áprilisi csökkenés után negyedik hónapja nőtt. A feldolgozóipar termelése 14,9, az energiaiparé 1,8, a csekély súlyú bányászaté 20,9 százalékkal nőtt a múlt év augusztusához viszonyítva. A járműgyártás 58 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi, több jelentős gyár leállása miatt rendkívül alacsony bázist. A közúti gépjármű gyártása 114, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 34 százalékkal nőtt.

Az élelmiszeripar termelése 13,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A villamosberendezések gyártása 52,1 százalékkal emelkedett. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 92, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó és -szabályozó készülék gyártása 57 százalékkal bővült. A gépi berendezések kibocsátása 23,8, a számítástechnikai és elektronikai termékeké 25,6 százalékkal nőtt.


A járműgyártás kivitele is nagyot nőtt

Az ipari export volumene 27,7 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A járműgyártás kivitele 67,5, a 15 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 28,3 százalékkal bővült. Az élelmiszerek kivitele 19,7 százalékkal, a gyógyszerexport 12,6 százalékkal, a gépexport 18,7 százalékkal, a villamos berendezéseké 68,1 százalékkal nőtt.

Az ipar belföldi értékesítése 8, a feldolgozóiparé 1,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest. A járműipari és az élelmiszeripari cégek belföldi eladásai az előző havi visszaesés után 17, illetve 6,6 százalékkal nőttek, a számítástechnikai és elektronikai termékek belföldi értékesítése 39,2, a gépi berendezéseké 34,8, a villamosberendezéseké 24,6 százalékkal nőtt.

A fogyasztási cikkek gyártóinak 4,3, ezen belül a tartós fogyasztási cikkek gyártóinak 0,4 százalékkal nőttek a belföldi eladásai, a beruházási javak gyártói viszont 17,3 százalékos növekedést regisztráltak.

Az év első nyolc hónapjában az ipari termelés 6,1 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 60 százalékát adó külpiaci eladások volumene 7,1, a belföldi értékesítésé 8,3 százalékkal emelkedett.

 

Forrás: autopro.hu